Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

bakłażan
2 duże
mąka pszenna
do panierowania
boczek wędzony
150 g (zmielony)
bryndza
200 g
olej rzepakowy
do zmażenia

Farsz

cebula
1
papryka czerwona
1
pieczarki
200 g
kasza pęczak
150 g (lekko podgotowana)
pomidory
5
natka pietruszki
1/2 pęczka
oliwki zielone Smak
kilka
Sklep Prymat

Do smaku

cząber
oregano
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

Kroki postępowania

1
Bakłażany kroimy w grube plastry, układamy na desce i oprószamy z obu stron solą. Po chwili na powierzchni bakłażana pojawią się kropelki, które usuwamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kawałki bakłażana obtaczamy z obu stron w mące i smażymy na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażonego bakłażana odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wędzony boczek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 ̊C na ok. 12-15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35 foto
2
Farsz: cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z rozgrzanym olejem. Do cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość przyprawiamy do smaku cząbrem i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, oregano oraz pęczak. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz bazylię do smaku. Gdy pomidory zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz całe zielone oliwki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35 foto
3
Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym. W plastrach bakłażana robimy wgłębienia łyżką i nakładamy w nie farsz. Na wierzchu układamy kawałki bryndzy i posypujemy podpieczonym boczkiem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ̊C na ok. 10 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 06.11.2016 15:16
wygląda wspaniale to danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak