Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka waniliowa z kardamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 30 dag
cukier 30 dag
cukier waniliowy 1 szt
jajko 6 szt
budyń waniliowy 5 szt/po 4 dag
mąka tortowa 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
woda gazowana 100 ml
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka waniliowa z kardamonem

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę.
Krok 1 - Babka waniliowa z kardamonem foto
2
Nadal ucierając wsypać mąkę, budynie, sodę oczyszczoną i kardamon. Na koniec ucierania wlać gazowaną wodę.
Krok 2 - Babka waniliowa z kardamonem foto
3
Białka jajek ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Babka waniliowa z kardamonem foto
4
Przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem.
Krok 4 - Babka waniliowa z kardamonem foto
5
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Krok 5 - Babka waniliowa z kardamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.03.2016 14:51
fajna babeczka ;)
Grazyna0211 10.03.2016 12:46
smaczna babka
mysza75 10.03.2016 11:37
taka domowa najlepsza
Edita 10.03.2016 09:10
fajna babka
Ania321 10.03.2016 00:09
Ale pyszności :)
Megg 09.03.2016 22:05
pyszniutka taka babka :-)
Czyki 09.03.2016 20:28
Babka na medal, nawet na zdjęciu widać, że jest bardzo puszysta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak