Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany zapiekane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
mięso mielone 60 dag
przecier pomidorowy 100 ml
ryż pół woreczka
czosnek 3 ząbki
pieczarki 25 dag
cebula 2 szt
olej do smażenia
sól i pieprz

Porada

Można posypać startym serem żółtym i natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany zapiekane

Kroki postępowania

1
Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką środek. Zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
Krok 1 - Bakłażany zapiekane foto
2
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i smażymy razem na patelni. Po chwili dodajemy środki bakłażana i smażymy. W tym czasie gotujemy torebkę ryżu.
Krok 2 - Bakłażany zapiekane foto
3
Mięso mielone przekładamy do miski, wlewamy zawartość patelni, ryż, czosnek i przecier pomidorowy. Dodajemy sól, pieprz do smaku i mieszamy.
Krok 3 - Bakłażany zapiekane foto
4
Przekładamy wszystko do bakłażanów ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra-dół.
Krok 4 - Bakłażany zapiekane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak