Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek rycerski

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
margaryna 125 g
czekolada gorzka 50 g
cukier puder 75 g
żółtko jajek 2

Masa migdałowa

migdały 125 g
cukier puder 120-125 g
sok z cytryny ok.10 ml
śmietana 18 proc 25 ml kwaśna i gęsta
aromat waniliowy

Porada

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek rycerski

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Mąkę przesiać , dodać margarynę , posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i schłodzoną roztopioną czekoladą. Grudki czekolady powinny być wyczuwalne.
Zagnieść szybko ciasto ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Mazurek rycerski foto
2
Migdały sparzyć , obrać ze skórki, zetrzeć, zmielić.
Utrzeć je z cukrem( na początku dodaję nieco mniej, zawsze można dosypać na końcu) , śmietanąi sokiem z cytryny oraz aromatem waniliowym.
Masę wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Mazurek rycerski foto
3
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 26 X 32 cm.
Jest bardzo kruche.
Krok 3 - Mazurek rycerski foto
4
Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 170 C.
Po ostudzeniu bardzo delikatnie przecinamy je wzdłuż na pół.
Na jedną połowę wykładamy masę migdałową , przykrywamy drugą i obciążamy deską, pozostawiamy do stężenia.
Krok 4 - Mazurek rycerski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 06.03.2016 19:35
Kusi mnie.Upiekę,ale przełożę gotowym marcepanem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak