Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulled pork - czyli delikatna, długo pieczona karkówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso i składniki

karkówka wieprzowa 1,5 kg
żurawina suszona 200 gram
sok żurawinowy 1 szklanka
majeranek 2 łyżki
kolendra 2 łyżki
czosnek 4 ząbki

'Sucha' marynata

Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
brązowy cukier 4 łyżki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulled pork - czyli delikatna, długo pieczona karkówka

Mieszamy razem składniki marynaty, nacieramy nią mięso i odkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Wyjmujemy mięso z lodówki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekany czosnek, suszoną żurawinę, posypujemy majerankiem i kolendrą i rozprowadzamy wszystkie składniki równomiernie na mięsie, następnie ostrożnie wlewamy sok żurawinowy, tak by nie spłukać z mięsa marynaty i przypraw. Sok zapobiegnie przypaleniu się owoców, czosnku i przypraw na dnie i będzie podstawą sosu.

Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na 9-10 godzin (najlepiej na noc). Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso będzie niesamowicie delikatne i przesiąknięte aromatem przypraw i żurawiny.

Mięso podajemy polane sosem na pieczywie lub z ziemniakami i surówką.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.03.2016 19:14
na pewno pyszne mięsko
Czyki 05.03.2016 16:36
Wygląda obłędnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak