Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mielona wieprzowina
500 g
mielona wołowina
500 g
boczek wędzony
200 g
batat
1 szt.
cebula
1 szt.
fasola czarna
400 g
seler naciowy
2-3 łodygi
cytryna
1 szt.
rosół wołowy
1 szt.
koncentrat pomidorowy
3 łyżki
pomidory krojone z puszki
2 puszki
tortilla
2-3 placki
olej do smażenia

Do smaku

Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji

pomidorki koktajlowe
250 g
ser żółty starty
200 g
śmietana 18 proc
200 ml
limonka
1 szt

Porada

Chili con carne ma coś wspólnego z bigosem – doskonale smakuje po ponownym podgrzaniu, gdy wszystkie składniki połączą się i wydobędą z siebie maksimum smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

Kroki postępowania

1
Na patelni, na oleju partiami przesmażamy mięso wieprzowe i wołowe, za każdym razem porcję przesmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, przekładając do garnka.
W garnku z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy do niego kostkę rosołu wołowego.
Następnie na tej samej patelni przesmażamy na rozgrzanym oleju pokrojony w kostkę boczek. Do boczku dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, przesmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę: cytrynę oraz batata, doprawiamy kolendrą. Smażymy aż cebula zmięknie.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto
2
Wszystko wrzucamy do garnka z mięsem podlewając bulionem. Dosypujemy chili pieprz cayenne, dodajemy pomidory w zalewie i koncentrat pomidorowy, liście laurowe. Gotujemy ok. 60 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto
3
Tortille kroimy w trójkąty, układamy na papierze pergaminowym, smarujemy olejem, posypujemy solą i zapiekamy na złoty kolor w piekarniku ok 7-8 minut w temperaturze 200°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto
4
Pod koniec gotowania, do chili dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czarną fasolę. Wyciągamy tortille z piekarnika. Gotowe chili przekładamy do miseczek, posypujemy startym serem, dodajemy na wierzch łyżkę śmietany , pomidorki koktajlowe i cząstki limonki.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 07.03.2017 08:17
dodatek selera naciowego w odcinku mnie zaskoczył oczywiście na plus
Lis 06.03.2017 22:50
Zawsze smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak