Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, seler z kardamonem, szparagi w cydrze, karmelizowane czereśnie, holender z palonym masłem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 160 g
szynka parmeńska 2 plasterki
estragon 2 łyżeczki
seler 1/2
mleko 3,2% 250 ml
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
szparagi zielone 4
cydr 250 ml
czereśnie 8
miód 2 łyżki
masło 50 g
whisky 50 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, seler z kardamonem, szparagi w cydrze, karmelizowane czereśnie, holender z palonym masłem

Polędwicę z dorsza oprószamy pieprzem i estragonem. Zawijamy w szynkę parmeńską, Obsmażamy z obu stron i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut.
Selera kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym mleku z kardamonem.
Szparagi blanszujemy w cydrze z dodatkiem soli i 25g masła.
Czereśnie karmelizujemy na 25g masła z miodem. Podlewamy whisky i flambirujemy (podpalamy). Doprawiamy pieprzem.
Dodatkowo przepis na sos holenderski znajdziecie na moim blogu tutaj:
http://pasjasmaku.com.pl/2014/04/29/sos-holenderski/ - wystarczy tylko lekko przypalić masło aż nabierze lekko orzechowego smaku.
Całość wykładamy na talerz.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.03.2016 11:12
Wygląda super
KORAL 02.03.2016 09:47
Polędwiczka z dorsza pyszne mięsko :) Najlepsza do ryby po grecku. Ciekawy przepis :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.03.2016 09:29
Wygląda smacznie :)
Krzysztof15 02.03.2016 06:31
palce lizać
norweska20 02.03.2016 00:31
smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak