odc. 58 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • halibut

    1 filet
  • sos sojowy

    100 ml
  • ocet ryżowy

    30 ml
  • cebula

    1 szt.
  • kapusta pak choi

    3 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • imbir mielony

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Obieramy kapustę pak choi, obcinamy nadmiar liści. Gotujemy wodę w garnku i dobrze solimy.
Do wrzątku wrzucamy kapustę i gotujemy przez ok. 7 minut na chrupko.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Myjemy i osuszamy halibuta, kroimy na 2 mniejsze filety. Zostawiamy skórę. Przyprawiamy rybę przed smażeniem przyprawą do ryb po obu stronach.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Cebulę kroimy w piórka. W międzyczasie odcedzamy kapustę i hartujemy zimną wodą, żeby zachowała jasno zielony kolor. Kapusta musi pozostać lekko chrupiąca.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Halibuta smażymy najpierw skórą do patelni 1– 1,5 minuty, następnie przekładamy rybę na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty. Usmażoną rybę zdejmujemy i osączamy na ściereczce z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię, z oliwą po smażeniu ryby, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę. Przygotowaną wcześniej kapustę kroimy wzdłuż na pół. Kiedy cebulka się podsmaży na patelni układamy kapustę w kawałkach. Doprawiamy do smaku papryką ostrą mieloną i imbirem mielonym. Ilości przypraw zależą od własnych preferencji smakowych. Jeśli lubimy dania przyprawione na ostro możemy dodać więcej papryki ostrej.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Podlewamy octem ryżowym i sosem sojowym i dusimy razem przez chwilę.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Kapustę zdejmujemy z patelni. Wykańczamy nasz sos dodając masło.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Rybę i kapustę ponownie wkładamy na patelnię do sosu i podgrzewamy razem przez chwilę.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
Ta talerzach układamy kapustę, na niej układamy halibuta i polewamy sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 29.04.2015 07:11
o takiej kapuście jeszcze nie słyszałam, ale z chęcią bym jej spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat