Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza
400-500 g
oliwa
250 ml
białe wino wytrawne
250 ml
woda
100 ml
masło
5 łyżek
kapusta biała
5-7 liści
cebula
1 szt.
koper włoski
1 bulwa
śmietana 30%
1/2 szklanki

Do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Kminek cały Prymat
Sklep Prymat
anyż
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

Kroki postępowania

1
Filet z dorsza przekrajamy na pół. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozprowadzamy po całym dnie, a następnie przekładamy do niego rybę. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i zalewamy białym winem (125 ml) oraz odrobiną wody (ok. 50 ml, tak aby zalewa sięgała połowy wysokości ryby). Naczynie szczelnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180-190˚C przez około 20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto
2
Liście białej kapusty zwijamy w rulony i siekamy w paski. Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła i wrzucamy kapustę. Kiedy kapusta zaczyna się smażyć, doprawiamy ją solą, pieprzem i kminkiem. Podlewamy pozostałą wodą i dusimy, aż będzie miękka.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto
3
Cebulę drobno siekamy. Koper włoski przekrajamy na pół, wycinamy głąby i bulwę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy koper, doprawiamy go anyżem. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec do warzyw wlewamy pozostałe białe wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto
4
Na talerze wykładamy rybę, usmażone liście kapusty oraz sos anyżowy z cebuli i kopru włoskiego.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak