Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami

Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    500 g
  • por

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • seler

    1 szt.
  • pomidory

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kucharek Smak Natury

  • chleb razowo-żytni

    4 kromki
  • olej rzepakowy

  • masło klarowane

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • przyprawa do ryb

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • kapary całe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
Filetujemy pstrąga. Odcinamy głowę, płetwy i kręgosłup. Filety odkładamy na bok, a z pozostałych części ryby przygotowujemy bulion. Z głowy wycinamy skrzela by zupa nie była gorzka. Mięso ryby posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Pozostałości z ryb myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do garnka z zimną wodą.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
Dodajemy 2- 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego oraz przyprawę Smak Natury. Powoli gotujemy bulion.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
Następnie kroimy w zapałkę selera, marchewkę, pora oraz czosnek w plasterki, a wyfiletowanego (bez skóry i nasion) pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy warzywa. Doprawiamy przyprawą Smak Natury, a następnie smażymy ok. 2-3 min. Następnie dokładamy je do odcedzonej z pozostałości ryb zupy.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
Na tej samej patelni smażymy pstrąga (od strony skóry). Na kolejnej patelni będziemy smażyć grzanki z chleba razowego (delikatnie pokropione olejem rzepakowym).
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
Usmażone grzanki nacieramy ćwiartkami pomidora.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 41: Zupa rybna z pstrąga i grzanką z pomidorami foto
Do wywaru dorzucamy pokrojonego wcześniej pomidora, dodajemy kilka kaparów i serwujemy zupę z grzanką na dnie i smażonymi filetami z pstrąga.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat