Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ryż 200 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2
marchew 3 szt
bulion drobiowy 1/2 szklanki
masło klarowane 3 łyżki
sól i pieprz

Pulpeciki

mięso mielone 250 g
mięso mielone drobiowe 250 g
jajko 1 szt
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2
natka pietruszki 2 łyzki
przecier pomidorowy 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól i pieprz
cukinia 2 szt

Sos beszamelowy

mleko 400 ml
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 lyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
jajko 1 szt
sól i pieprz

Porada

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z ryżem to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem beszamelowym smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Następnie podlać bulionem, doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Krok 1 - Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem foto
2
Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty a następnie wystudzić.
Krok 2 - Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem foto
3
Pulpeciki Wymieszać ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę z pietruszki, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem foto
4
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.
Krok 4 - Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem foto
5
Sos beszamelowy
Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem i mieszać do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Krok 5 - Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.02.2016 18:53
Świetnie się prezentują.
bryndzia93 29.02.2016 16:19
Świetne danie!
2milutka 29.02.2016 13:25
Pyszne danie obiadowe
dollce 29.02.2016 13:11
apetyczne ;)
Ela427 29.02.2016 12:41
pyszne pulpeciki
anka1988 29.02.2016 12:02
apetyczne danie!
adelajda 29.02.2016 11:31
dobry obiadek
berys18 29.02.2016 11:23
wygląda pięknie, a ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak