Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2 szt
udka kurczaka 2 szt
golonka wieprzowa 1 szt
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 ziarna
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
groszek konserwowy 4 łyżki
jajko 3 szt
sól i pieprz
natka pietruszki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem

1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.

2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam.

3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół.

4. Na dnie miseczek układam jajka. Dodaję mięso, pokrojone warzywa, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewam wywarem. Odstawiam do stężenia. Galaretki przed podaniem wyjmuję z miseczek i skrapiam octem lub sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.03.2016 09:32
Lubię taką, często gotuję galaretę:)
Iwusia 28.02.2016 21:21
na Wielkanoc też będę robiła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak