Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety zapiekane z pieczarkami i serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 szt.
jajko 1 szt.
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka
olej do smażenia
pieczarki 300 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
tymianek 1 łyżeczka
sól
pieprz
papryka mielona
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety zapiekane z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem. Następnie pokroić na kotlety i rozbić lekko tłuczkiem. Jajko rozbić i roztrzepać, z odrobiną soli i pieprzu. Przygotowane mięso oprószyć przyprawą do kurczaka, następnie obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w paski, wszystko przełożyć na patelnie i smażyć, podlać wodą, lekko posolić, dusić pod przykryciem aż woda odparuje a pieczarki będą miękkie. Pod koniec smażenia pieczarki przyprawić pieprzem i tymiankiem.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Usmażone kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy kotlet położyć trochę pieczarek z cebulą. Oraz posypać je startym serem i lekko posypać czerwoną słodką papryką.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 28.02.2016 14:09
Bardzo smakowite.
dodi 27.02.2016 21:40
pyszne jedzonko
Megg 27.02.2016 20:35
uwielbiam takie kotlety
halina17 27.02.2016 19:47
Smaczne kotlety,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak