Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzowe różyczki ze śliwką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rozczyn

mąka 3 łyżki
drożdże 500 gram
mleko ciepłe 40 ml
cukier 1 łyżeczka

ciasto

mąka 500 gram
żółtko jajek 3 sztuki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
masło 50 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier drobny 1/2 szklanki

dodatkowo

śliwki pokrojone w kostkę 2 szklanki
cukier do posypania
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe różyczki ze śliwką

Kroki postępowania

1
zrób rozczyn:
do ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mąkę ,wymieszaj ,odstaw na 10 minut ,aby drożdże zaczęły pracować
Krok 1 - drożdzowe różyczki ze śliwką foto
2
mąkę przesiej na stolnicę ,żółtka utrzyj z cukrami, dodaj do mąki, następnie dodaj rozczyn i dolewaj porcjami ciepłe mleko ,wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne,na koniec dolej letnie masło ponownie zagnieć aby ciasto wchłonęło masło i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Krok 2 - drożdzowe różyczki ze śliwką foto
3
śliwki umyj i pokrój w kostkę
Krok 3 - drożdzowe różyczki ze śliwką foto
4
ciasto rozwałkuj na prostokąt ,ułóż śliwki,zawiń w rulon ,tnij na 6-8 cm. kawałki
Krok 4 - drożdzowe różyczki ze śliwką foto
5
układaj na papier do pieczenia,przykryj ściereczka na 15 minut
Krok 5 - drożdzowe różyczki ze śliwką foto
6
przed pieczeniem posmaruj białkiem i posyp cukrem ,piecz na złoty kolor w 180 stopniach
Krok 6 - drożdzowe różyczki ze śliwką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 26.02.2016 23:39
ślicznie wykonane
Babeczka35 25.02.2016 20:07
Muszą być pyszne.
Iwusia 25.02.2016 19:59
smaczne bułeczki
cukiereczek 25.02.2016 18:00
wow rewelacyjne
Grazyna0211 25.02.2016 17:44
świetny pomysł
Madzik239 25.02.2016 17:41
Ale fajne zawijaski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak