Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    250 ml
  • drożdże

    50 g
  • masło

    10 dag
  • cukier

    niepełna szklanka
  • żółtka

    5 szt
  • cukier waniiowy

    1 szt
  • śliwki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 15 dag mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, cukier, resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić. Wlać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Połówki śliwek poukładać ciasno na cieście i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min w temp. 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata113

22.08.2010 09:25
takie jest najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat