Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno czekoladowa granola

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 2 szklanki
płatki orkiszowe 0,5 szklanki
płatki kukurydziane 0,5 szklanki
nasiona chia 1/3 szklanki
olej rzepakowy 1/3 szklanki
miód płynny 1/3 szklanki
kakao 3 łyżki
biała czekolada 40 gram
czekolada mleczna 40 gram
czekolada gorzka 40 gram

Porada

Zazwyczaj podjadam ją na sucho:), ale pysznie smakuje z dodatkiem mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno czekoladowa granola

Kroki postępowania

1
Miód przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niego kakao oraz wlewamy olej. Całość mieszamy.
Krok 1 - Mocno czekoladowa granola foto
2
W misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane i nasiona chia. Do wymieszanych składników dodajemy kakaową masę. Całość mieszamy, by płatki dokładnie obkleiły się kakaem.
Krok 2 - Mocno czekoladowa granola foto
3
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ją równą warstwą na całej powierzchni blaszki.
Krok 3 - Mocno czekoladowa granola foto
4
Granolę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 150°C. Między czasie czekolady kroimy w kostkę.
Krok 4 - Mocno czekoladowa granola foto
5
Upieczoną granolę wyjmujemy, łamiemy na mniejsze kawałki i posypujemy czekoladą. Pod wpływem ciepła czekolada częściowo się rozpuści zespalając kawałki granoli. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Krok 5 - Mocno czekoladowa granola foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.02.2016 12:01
Super słodkość.
Mniam 21.02.2016 10:12
Z chęcią spróbuję w wersji czekoladowej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak