Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • masło klarowane

    50 g
  • pomidorki koktajlowe

  • pieczywo

    6 kromek (żytnie)
  • awokado

    2
  • sok z cytryny

    1/2
  • jajka przepiórcze

    5
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • oliwki czarne Smak

  • zielona cebulka

Do smaku

  • bazylia

  • oregano

  • papryka ostra mielona

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
Pomidory przekrawamy na połówki i przesmażamy na oleju, na patelni. Przyprawiamy solą i bazylią. Z awokado wyjmujemy pestki i łyżką wyciągamy miąższ do miski. Do miąższu dodajemy roztarte w dłoniach oregano, sok z cytryny, paprykę ostrą i solimy. Awokado rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać gładką pastę.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
Pieczywo kroimy w grubsze kromki i smarujemy z obu stron masłem klarowanym (o temperaturze pokojowej). Pieczywo przesmażamy na patelni, a gdy się zarumieni zdejmujemy. Na tej samej patelni na maśle klarowanym, przygotowujemy sadzone jajka przepiórcze.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
Grzanki smarujemy pastą awokado. Na wierzch kładziemy: sadzone jajka, przesmażone pomidory oraz oliwki czarne. Posypujemy zieloną cebulką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

23.03.2017 10:21
muszę zdecydowanie wypróbować

justynkag

23.03.2017 06:55
Prezentuje się niezwykle apetycznie.Zachęca do spróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat