Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

5.0
(44)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

masło klarowane
50 g
pomidorki koktajlowe
pieczywo
6 kromek (żytnie)
awokado
2
sok z cytryny
1/2
jajka przepiórcze
5
olej rzepakowy
50 ml
oliwki czarne Smak
Sklep Prymat
zielona cebulka

Do smaku

bazylia
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

Kroki postępowania

1
Pomidory przekrawamy na połówki i przesmażamy na oleju, na patelni. Przyprawiamy solą i bazylią. Z awokado wyjmujemy pestki i łyżką wyciągamy miąższ do miski. Do miąższu dodajemy roztarte w dłoniach oregano, sok z cytryny, paprykę ostrą i solimy. Awokado rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać gładką pastę.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
2
Pieczywo kroimy w grubsze kromki i smarujemy z obu stron masłem klarowanym (o temperaturze pokojowej). Pieczywo przesmażamy na patelni, a gdy się zarumieni zdejmujemy. Na tej samej patelni na maśle klarowanym, przygotowujemy sadzone jajka przepiórcze.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
3
Grzanki smarujemy pastą awokado. Na wierzch kładziemy: sadzone jajka, przesmażone pomidory oraz oliwki czarne. Posypujemy zieloną cebulką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 23.03.2017 10:21
muszę zdecydowanie wypróbować
justynkag 23.03.2017 06:55
Prezentuje się niezwykle apetycznie.Zachęca do spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak