Klasyczna lasagne

Klasyczna lasagne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

masło klarowane 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalski

  • makaron lasagne

    15 platów
  • mięso mielone wieprzowe

    600 g
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • żółty ser starty

    350 g
  • pomidory w puszce

    2 puszki
  • pomidory suszone Smak

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • bulion drobiowy

    1/2 szklanki
  • pieczarki

    350 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło klarowane

  • bazylia

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    2 łyżeczki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Sos beszamelowy:

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klasyczna lasagne
Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Na osobnej patelni podsmażyć zmielone mięso, podlać bulionem, dodać koncentrat, bazylię zioła, pokrojone suszone pomidory oraz pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu okresowo mieszając. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Dusić chwilę na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Klasyczna lasagne
Sos beszamelowy Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.
Krok 3 - Klasyczna lasagne
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.
Krok 4 - Klasyczna lasagne
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Linka2107
Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

15.02.2016 12:09
pyszne danie

Aleksandra/Olcia

15.02.2016 11:02
ale bym zjadła,mniam

Wafelek2601

15.02.2016 10:56
Super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat