Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek domowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zakwas na żurek

mąka pszenna 4 łyżki
czosnek ząbki 3 piórka
woda 1 1/2 szklanki
mąka owsiana 4 łyżki

przyprawy

Majeranek suszony Prymat szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

dodatki

jajko 4 sztuki
kiełbasa wiejska 30 dkg
grzyby suszone 0,2 dkg
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek domowy

W słoiku lub glinianym naczyniu wymieszać składniki na zakwas. Odstawić w temperaturze pokojowej do ukiszenia. około 3-4 dni. Następnie przecedzić przez sitko i z powstałego zakwasu ugotować żurek.
Do garnka wrzucić pokrojoną kiełbasę, rozdrobnione, wcześniej podgotowane grzyby, zalać wodą, dodać przyprawy do smaku i chwile pogotować. Gdy wywar będzie gotowy zalać zakwasem (ilość zakwasu zależy od stopnia ukiszenia). Dodać śmietanę. Żurek można podawać z jajkiem, ziemniakami i z podsmażoną słoninką. Smacznego ;))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.02.2016 09:46
pyszna zupa na obiad
gregor# 10.02.2016 21:18
bardzo smaczny
ada.la 10.02.2016 13:31
uwielbiam z kiełbaską
Wacław 09.02.2016 09:46
mój ulubiony to z białą kiełbasą
Krzysztof15 09.02.2016 08:18
lubie bardzo
Janina 08.02.2016 21:56
Żurek, moja ulubiona zupka;))
Bernadeta1 08.02.2016 21:54
bardzo lubię taką zupę
Katrina.u 08.02.2016 21:14
Ta zupa wygląda smakowicie, muszę to wypróbować!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak