Tęczowy metrowiec

Tęczowy metrowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto :

  • jajka

    8 sztuk
  • cukier puder

    1 i 1/2 szklanki
  • masło

    120 g
  • woda

    15 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • barwnik spożywczy czerwony

    odrobina
  • zielony barwnik

    odrobina
  • barwnik niebieski

    odrobina
  • barwnik żólty

    odrobina

Krem:

  • mleko

    1 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    250 g

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    200 g
  • mleko

    8 łyżek
  • kulki z cukru do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tęczowy metrowiec
Ciasto Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać rozpuszczone masło, wodę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ponownie wymieszać. Całość podzielić na 4 części, do każdej dodać jeden z kolorowych barwników i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Tęczowy metrowiec
Ciasto przelać do dwóch keksówek o wymiarach 31 x 11cm – dwa kolory ciasta w jednej keksówce: czerwony z żółtym a niebieski z zielonym (każdy kolor ciasta wlewać rozpoczynając od przeciwnych krótszych boków keksówki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i pokroić w plastry o grubości około 1cm.
Krok 3 - Tęczowy metrowiec
Krem 1 szklankę mleka zagotować z cukrami i dodać mąki rozrobione w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować kilka minut a następnie wystudzić (powstanie konsystencja budyniu). Margarynę utrzeć mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń.
Krok 4 - Tęczowy metrowiec
Każdy plaster ciasta smarować kremem i w dowolnej kolejności kolorystycznej składać jeden do drugiego (ciasto – krem – ciasto – krem, do wyczerpania składników).
Krok 5 - Tęczowy metrowiec
Czekoladę połamać, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej., polać metrowca i udekorować kolorowymi kulkami. Kroić pod skosem.
Linka2107
Łatwe w przygotowaniu, stare ciasto, które za moich dziecinnych lat przygotowywała w rodzinnym domu moja babcia. Ja postanowiłam odnowić przepis, wrócić pamięcią do smaku sprzed lat i nadać ciastu efektowny wygląd.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bryndzia93

22.02.2016 18:58
Wygląda obłędnie! :)

endzi

20.02.2016 16:09
Piekne kolorowe ciacho!

Alex_M

18.02.2016 12:11
fajnie wygląda :)

kasia.s

07.02.2016 08:31
Ale boskie ciacho:)

Linka2107

05.02.2016 21:39
Najpierw ciasto kroimy w plastry o grubości około 1cm, następnie każdy plaster ciasta smarujemy kremem i w dowolnej kolejności kolorystycznej składamy jeden do drugiego do wyczerpania składników. Chłodzimy w lodówce a nastepnie kroimy pod skosem, tak jak widać na zdjęciach.wtedy tak fajnie wyglądają kolory :) dziekuję za super opinię .

gusia1000

04.02.2016 19:15
ładne ciasto.

monika141

04.02.2016 11:54
ślicznie wygląda

Renataj

03.02.2016 23:16
Piękne:) Na stole z pewnością przykuwa uwagę i każdy po nie sięga:)

halina17

03.02.2016 19:24
Ładnie kolorowo wygląda ciasto.

Aleksandra/Olcia

03.02.2016 18:08
wspaniałe ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat