Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa na bulionie cielęcym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gicz cielęca 1 porcja
włoszczyzna
grzyby suszone 2 garści
ziemniaki 5 szt.
cebula biała 1 szt.
śmietana 4 łyżki
sos sojowy słodki
masło 1 plaster
koper świeży 1 mały pęczek
Majeranek suszony Prymat około 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa na bulionie cielęcym

Propozycja na bardzo aromatyczną, smaczną i pożywną zupę grzybową, przygotowaną na intensywnym bulionie cielęcym.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.

KROK 2. Gicz cielęcą zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i ściągamy pojawiający się "szum", następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę i gotujemy około 1 godziny do momentu powstania intensywnego bulionu. Gotowy bulion przecedzamy.

KROK 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Grzyby gotujemy w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ścigając powstającą piankę, a następnie dolewamy około 1 litr bulionu, posiekany koperek, 1,5 łyżeczki majeranku i cebulkę zeszkloną na maśle. Wszystko gotujemy przez około 10 minut.

KROK 4. Na koniec do zupy dodajemy pokrojone drobno lub starte na tarce o grubych oczkach 2 marchewki, 1 pietruszkę (z bulionu) oraz ugotowane ziemniaki. Całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz sosem sojowym, ponownie zagotowujemy i gotowe!

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 29.01.2016 19:22
A u mnie jeszcze nie ;) i mrożonych trochę... Szkoda tylko, że ja teraz grzybowej jeść nie powinnam, bo bardzo lubię i ta mnie kusi... ;)
Aleksandra/Olcia 29.01.2016 18:33
mniam mniam
agnieszka214 29.01.2016 15:25
Moja ulubioną zupka
noninka77 29.01.2016 15:19
Pięknie się prezentuje :)
Wiktoria29 29.01.2016 15:00
ależ apetycznie wygląda ta zupa
Małgorzata Pin 29.01.2016 14:02
Wygląda znakomicie.
sliwka 29.01.2016 13:54
Smakowita, piękna i kolorowa;))
Konczi 29.01.2016 13:52
Przepysznie wygląda!
w mojej kuchni 29.01.2016 13:37
same pyszności
SzczyptaChili 29.01.2016 13:18
Smaku musi być obłędny
Asik32 29.01.2016 12:21
piękne kolory ma ta zupka
Wafelek2601 29.01.2016 11:20
Pyszna zupa
Ewa Wojtaszko 29.01.2016 11:14
szkoda,że moje zapasy grzybków już się skończyły
Renataj 29.01.2016 10:56
Prezentuje się obłędnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak