Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kulki w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kulki mięsne

mięso mielone 60 dag
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
bułka czerstwa 1 szt
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
jajko 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka

Sos

śmietana 18 proc 100 ml
bulion 200 ml
mąka 20 g
masło 20 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przecier pomidorowy 1 łyżka

Oraz

pieczarki 10 szt
papryka czerwona 1 szt
ser żółty
cebula 1 szt
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kulki w sosie

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać. Dodać odciśniętą z mleka bułkę , jajka , musztardę . doprawić do smaku i wymieszać.
Krok 1 - Mielone kulki w sosie  foto
2
Z masy formować kulki i obtaczać w mące . Smazyć na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Mielone kulki w sosie  foto
3
Masło roztopić dodać mąkę i zasmażyć.
Krok 3 - Mielone kulki w sosie  foto
4
Zimny bulion wymieszać ze śmietaną.
Krok 4 - Mielone kulki w sosie  foto
5
Bulion wlać do masła zagotować i dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i doprawić.
Krok 5 - Mielone kulki w sosie  foto
6
Sosem polać mięso. Przygotować warzywa. Pieczarki obrać i drobno pokroić , paprykę pokroić w kostkę.
Krok 6 - Mielone kulki w sosie  foto
7
Cebule obrać zeszklić na oleju dodać warzywa i dusić do miękkości.
Krok 7 - Mielone kulki w sosie  foto
8
Warzywa rozsypać po sosie i posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut.
Krok 8 - Mielone kulki w sosie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 27.01.2016 08:31
pyszne jedzonko
Renata9 26.01.2016 23:33
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak