Antrykot wołowy z warzywami

Antrykot wołowy z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na steki

  • antrykot wołowy

    500 g (2 x 250 g)
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • rozmaryn świeży

    3-4 gałązki

Składniki na smażone warzywa

  • marchewka

    10 szt
  • brukselka

    10 szt
  • oliwa orzechowa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie smażonych warzyw:
Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Marchewki i brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, brukselki przekrojone na pół i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie steków:
Oczyszczone mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej na godzinę przed smażeniem – mięso musi mieć temperaturę pokojową.

Steki nacieramy pieprzem, na mięsie układamy plasterki czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy.

Patelnie smarujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Poziom wysmażenia zależy od Waszych preferencji. Ja smażę steki ok. 4 minut z każdej strony. Ważne aby mięso odwrócić tylko raz i nie nakłuwać go widelcem. Po obróceniu mięsa zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy z drugiej strony.

Po zdjęciu z patelni doprawiam steki solą i ewentualnie pieprzem, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok. 5 minut żeby mięso „odpoczęło”.

Antrykot wołowy podajemy z warzywami.





Kuchnia Marty
Użyłam młodych marchewek!

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara13

25.01.2016 22:49
sycąco i pysznie

Kolorowa

25.01.2016 20:19
fajny przepis ;)

dollce

25.01.2016 18:52
pyszności, aż zgłodniałam ;)

IKrakowianka

25.01.2016 18:20
pięknie podany

staropolanka5

25.01.2016 17:23
smakowity kąsek

ttrytka

25.01.2016 17:22
antrykot fajnie sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat