Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WUZETKA WERSJA LIGHT

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 25 g
mąka żytnia 15 g
mąka ziemniaczana 10 g
kakao 15 g
stewia 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
białko 1 szt

Przełożenie

jogurt grecki 250 g-light
serek homogenizowany 280 g-0% naturalny
stewia 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
laska wanilii 1/2 szt

Polewa

jogurt naturalny 100 g
kakao 5 g
stewia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: WUZETKA WERSJA LIGHT

Kroki postępowania

1
Tortownica 17 cm
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać stewię i dalej ubić. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
Krok 1 - WUZETKA WERSJA LIGHT foto
2
W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
Krok 2 - WUZETKA WERSJA LIGHT foto
3
Przełożenie: Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać serek homogenizowany stewię i wydrążone ziarenka wanilii. Dobrze wymieszać aby ziarenka połączyły się z masą jogurtową. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
Krok 3 - WUZETKA WERSJA LIGHT foto
4
Wykonanie: Na talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Posmarować go dżemem
Krok 4 - WUZETKA WERSJA LIGHT foto
5
następnie ostrożnie przelać masę jogurtową. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.

Polewa: Do rondelka przelać jogurt, wymieszać go z kakao i stewią. Postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Pogotować minutę, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę (proszek) i dokładnie rozmieszać. Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i zostawić do stężenia. Smacznego!
Krok 5 - WUZETKA WERSJA LIGHT foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 01.09.2016 23:11
uwielbiam takie wypieki
mysza75 25.01.2016 14:28
pyszne ciasto mniam
Aleksandra/Olcia 25.01.2016 11:39
to coś dla mnie!
gosia56 25.01.2016 09:39
smakowite ciacho;)
Poison1988 25.01.2016 08:20
ale smakowicie wygląda :)
Edita 25.01.2016 08:18
light to dla mnie
Ewelina1991 25.01.2016 07:54
ja poproszę kawałeczek do kawy ;-)
Ifa 25.01.2016 07:25
Prezentuje się wyśmienicie :-)
Ewa Wojtaszko 25.01.2016 00:04
jedno z moich ulubionych ciast :)
dorota w 24.01.2016 23:48
podoba mi się wersja light :)
norweska20 24.01.2016 23:45
smakowite ciacho
misia53 24.01.2016 23:30
Bardzo mi to odpowiada
Franciszek 24.01.2016 21:59
pyszna do kawy
SylwiaMagdaSabin 24.01.2016 21:43
Coś dla mnie
JulkaTomeczek 24.01.2016 21:38
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak