Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowa zupa warzywna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt
woda zimna 4 l
kalafior 1 szt
groszek zielony 200 g
zielona fasolka szparagowa 200 g
marchewki 3 szt
ziemniaki 4 szt
pietruszka 1 szt
cebula biała 1 szt
włoszczyzna 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 4 łyżki
śmietana 30% 100 ml
pieprz zielony 3 szczypty
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowa zupa warzywna

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny.
Krok 1 - Zimowa zupa warzywna foto
2
Obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę i por wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę kucharek i gotujemy. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 15-20 %.
Krok 2 - Zimowa zupa warzywna foto
3
Pod bieżącą wodą rozmrażamy fasolkę, groszek i wrzucamy do zupy.
Krok 3 - Zimowa zupa warzywna foto
4
Odcedzamy rosół od włoszczyzny. Doprawiamy zielonym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ugotowane marchewki, ziemniaki, surowe marchewki i pietruszkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy razem z ziemniakami do zupy.
Krok 4 - Zimowa zupa warzywna foto
5
Wycinamy z kalafiora tylko różyczki i dodajemy do naszej zupy. Gotujemy warzywa jeszcze przez jedną godzinę.
Krok 5 - Zimowa zupa warzywna foto
6
Doprawiamy na koniec zupę zielonym pieprzem i dodajemy wedle własnych preferencji śmietanę.
Krok 6 - Zimowa zupa warzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 23.01.2016 13:57
Bomba witaminowa :)
Motorek 23.01.2016 13:57
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak