Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z sarny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab ze sarny 1,5 kg
cebula 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
olej 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
marchewka szt
pietruszka szt
seler 1/2 sztuki
kostka rosołowa szt
kurki 20 dag
białe wino półwytrawne 1/2 szklanki
woda 1,5 l
sól i pieprz
Sól ziołowa jodowana Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
przyprawa uniwersalna łyżeczka
śmietana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
natka pietruszki

Porada

Gulasz można zaprawić łyżką koncentratu pomidorowego

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z sarny

Kroki postępowania

1
Schab myjemy, kroimy w dwu centymetrowe paski oprószamy solą, solą ziołową, pieprzem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 1 - Gulasz z sarny foto
2
Po tym czasie cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Smażymy na wolnym ogniu około 15 minut często mieszając aby mięso się nie przypaliło, w razie konieczności podlewamy trochę wody.
Krok 2 - Gulasz z sarny foto
3
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka dodajemy jarzyny, liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, jałowiec i zalewamy 1,5 l wody. Wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.W połowie gotowania dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski kurki, natkę pietruszki i wino. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, słodką i ostrą papryką. W czasie gotowania gdy wywar odparuje dodajemy jeszcze 2- 3 szklanki wody.
Krok 3 - Gulasz z sarny foto
4
Gdy mięso będzie już miękkie śmietanę mieszamy w 1/2 szklance wody, dodajemy mąkę, 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.
Krok 4 - Gulasz z sarny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.01.2016 14:22
bardzo dobry gulasz
Futka 26.01.2016 14:00
Wyśmienity i aromatyczny gulasz :)
adelajda 26.01.2016 13:53
Bardzo lubię :)
ilka01 26.01.2016 13:41
nigdy nie jadłam sarny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak