Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gęś

    2 piersi
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    1 opakowanie
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    (do smaku)
  • rozmaryn

    (do smaku)
  • Liść laurowy suszony Prymat

    (do smaku)
  • Ziele angielskie całe Prymat

    (do smaku)

Jabłka

  • jabłka

    3 szt.
  • żubrówka

    100 ml
  • miód

    3 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki (sparzone, duże)
  • sok z cytryny

    1/2 szt. (cytryny)
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi foto
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć przyprawą do drobiu połączoną z musztardą.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi foto
Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi foto
A następnie ułożyć na blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi foto
Soczyste piersi przełożyć na deskę, odczekać chwilę i pokroić w plastry.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi foto
Jabłka smażyć na maśle ok. 10 minut, dodając miód, żubrówkę, rodzynki, sok z cytryny i przyprawy.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 42. Piersi z gęsi z jabłkami i przyprawami korzennymi foto
Piersi z gęsi podawać na gorących jabłkach. Przybrać wedle uznania.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć szarej renety.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat