Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki toffi z bananami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
budyń toffi 1 op.
masło 250 g
masa kajmakowa 10 pełnych łyżek
jajko 4 duże
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
banan 2-3 średnie

Porada

Ostudzone muffinki można posmarować lukrem, stopioną czekoladą czy półpłynnym kajmakiem albo posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki toffi z bananami

Masło ogrzać do temp. pokojowej, aby dobrze zmięło. Przełożyć do sporej miski, wbić całe jajka, dodać kajmak z puszki i mleko - wszystko zmiksować na jednolitą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dużą szczyptą soli oraz sypkim budyniem. Suche produkty dodać do masy maślano-kajmakowej i zmiksować do połączenia. W międzyczasie pokroić banany w średnie kostki i wmieszać szpatułką do ciasta.

Masą napełniać foremki (wyłożone papilotkami) do max. 2/3 wysokości, ale najlepiej do połowy. Formy włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok. 20 minut. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 22.01.2016 09:48
Ja też nigdy nie piekłam a bardzo lubię je jeść:)
Ola1984 21.01.2016 09:56
Apetycznie wyglądają :)
iPhone6 21.01.2016 08:48
musze sie wreszcie zabrac za pieczenie bo mufinek nie pieklam nigdy
Habibi 20.01.2016 11:07
Gosia, częstuj się bez skrępowania :)
gosia56 20.01.2016 11:06
super;) to dla mnie w prezencie dziękuję akurat do kawusi którą piję;)
Małgorzata92 20.01.2016 10:45
Muszę spróbować! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak