Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z pieczarkami
Przełożyć do miski, pokrojone na małe kawałki masło, dodać przesianą mąkę, żółtka, sól wyrobić mikserem .
Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut.
Okrągłą formę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Rozwałkować cienko ciasto, wykleić formę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i wypełnić grochem.
Piec w temperaturze 185 - 190 stopni około 15 minut, zdjąć papier z grochem. Dopiekać jeszcze 15 minut.
Cebulę i pieczarki obrać, cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, dodać cebulę, podsmażać do odparowania. Mieszając co jakiś czas.
Pieczarki wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać połową sera.
Wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, dodać resztę sera, doprawić solą i pieprzem.
Zalać masą pieczarki, wstawić do piekarnika, piec około 25 minut.
SMACZNEGO!!!!!