odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z pstrąga

    3 filety
  • boczek wędzony

    6 plastrów
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

  • rodzynki

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • masło

    3 łyżeczki
  • olej rzepakowy

Sos porowy

  • por

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
Do miski wsypujemy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością suszonej natki pietruszki i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
Każdą porcję zawijamy formując roladki i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, który smarujemy delikatnie olejem. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
Sos porowy: białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę. Pora i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy składniki zeszklą się wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Wlewamy śmietanę i smażymy razem, aż składniki połączą się w sos o kremowej konsystencji.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28 foto
Upieczone roladki podajemy na sosie porowym. Możemy udekorować je pomidorkami cherry oraz skropić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
Pamiętajcie, że przed podaniem z roladek usuwamy wykałaczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 20.04.2016 10:51
Piszę się na takie danie :) Pysznie.
dodi 19.04.2016 09:02
ale pyszności, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat