Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gratine z kiełbasy suchej z szynki na sosie grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kiełbasa sucha z szynki Madej Wróbel 300 g
ser żółty 150 g (w kostce)
śmietana 30% 100 ml
jajko 2 szt.
grzyby suszone 30 g
masło 100 g
porto 200 ml
mąka pszenna 50 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
natka pietruszki 1 pęczek
tymianek
rozmaryn
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Gratine z kiełbasy suchej z szynki na sosie grzybowym

Przekrój kiełbasę w poprzek, a następnie w jak najcieńsze plasterki. Wymieszaj trzepaczką jajka, śmietanę, mąkę starty żółty ser, natkę i przyprawy. Wyłóż formę pergaminem i posmaruj dno oliwą. Układaj naprzemiennie warstwę ściśle ułożonych plasterków kiełbasy i sosu, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zakończ warstwą kiełbasy, zawijając plasterki w kształt muszelek, i posmaruj je oliwą. Zapiekaj przez 30 minut w 140°C. Ugotuj namoczone dzień wcześniej grzyby, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Dodaj porto i gałązki ziół. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż całość zredukujesz o 2/3 objętości. Dodaj masło, mieszaj sos, aż masło się rozpuści. Wykrój z gratine torcik, dodaj sos i zachwyć gości daniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 16.09.2015 14:46
ale bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak