Gratine z kiełbasy suchej z szynki na sosie grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kiełbasa sucha z szynki Madej Wróbel

    300 g
  • ser żółty

    150 g (w kostce)
  • śmietana 30%

    100 ml
  • jajka

    2 szt.
  • grzyby suszone

    30 g
  • masło

    100 g
  • porto

    200 ml
  • mąka pszenna

    50 g
  • gałka muszkatołowa mielona

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • tymianek

  • rozmaryn

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przekrój kiełbasę w poprzek, a następnie w jak najcieńsze plasterki. Wymieszaj trzepaczką jajka, śmietanę, mąkę starty żółty ser, natkę i przyprawy. Wyłóż formę pergaminem i posmaruj dno oliwą. Układaj naprzemiennie warstwę ściśle ułożonych plasterków kiełbasy i sosu, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zakończ warstwą kiełbasy, zawijając plasterki w kształt muszelek, i posmaruj je oliwą. Zapiekaj przez 30 minut w 140°C. Ugotuj namoczone dzień wcześniej grzyby, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Dodaj porto i gałązki ziół. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż całość zredukujesz o 2/3 objętości. Dodaj masło, mieszaj sos, aż masło się rozpuści. Wykrój z gratine torcik, dodaj sos i zachwyć gości daniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 16.09.2015 14:46
ale bym spróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat