Przekrój kiełbasę w poprzek, a następnie w jak najcieńsze plasterki. Wymieszaj trzepaczką jajka, śmietanę, mąkę starty żółty ser, natkę i przyprawy. Wyłóż formę pergaminem i posmaruj dno oliwą. Układaj naprzemiennie warstwę ściśle ułożonych plasterków kiełbasy i sosu, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zakończ warstwą kiełbasy, zawijając plasterki w kształt muszelek, i posmaruj je oliwą. Zapiekaj przez 30 minut w 140°C. Ugotuj namoczone dzień wcześniej grzyby, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Dodaj porto i gałązki ziół. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż całość zredukujesz o 2/3 objętości. Dodaj masło, mieszaj sos, aż masło się rozpuści. Wykrój z gratine torcik, dodaj sos i zachwyć gości daniem.