Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
śmietana 30%
500 ml -
parmezan starty
50 g -
jajko
2 szt. -
serek śmietankowy
50 g -
pomidory suszone Smak
5-6 kawałków -
sałata rzymska
2-3 duże liście -
rzodkiewka
1-2 szt. -
pomidorki koktajlowe
5 szt. -
roszponka
2 garści -
cukier brązowy
2 łyżki
Do smaku
-
majeranek
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sos vinaigrette
-
oliwa
4 łyżki -
ocet balsamiczny
2 łyżki -
cukier
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30
Kroki postępowania


Do naczynia żaroodpornego wkładamy wypełnione kremem foremki i zalewamy wodą do połowy wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 130˚C przez około 40-50 minut.

Z liści sałaty rzymskiej odkrawamy fragment twardej części (nerwu), tak żeby po odwróceniu liście stały jak łódki. Rzodkiewkę kroimy w plastry, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Na talerzach układamy po jednym liściu sałaty rzymskiej, w środku liści układamy roszponkę, plasterki rzodkiewki i połówki pomidorków koktajlowych. Polewamy sosem vinaigrette.


Komentarze (1)