Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym!
Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.
Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrosnięty zaczyn.
Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella.
Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową skórkę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Daktyle zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka.
Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Walkuj placek na grubość ok. 1 cm.
Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem.
Zwiń w roladę.
Krój w plasterki.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów.
Piecz około 20-25 minut w 185 stopniach- w zalezności od piekarnika.
Smacznego!