Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bakaliowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakalie 200 g
jajko 5 szt
mąka 250 g
ocet winny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 220 g
rum 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bakaliowy

Kroki postępowania

1
Bakalie wymieszać z rumem i odstawić na 2 h.
Krok 1 - Keks bakaliowy foto
2
Żółtka utrzeć z cukrem dodać ocet.
Krok 2 - Keks bakaliowy foto
3
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z żółkami
Krok 3 - Keks bakaliowy foto
4
Do ubitych jajek dodać mąkę.
Krok 4 - Keks bakaliowy foto
5
Bakalie odcedzić z alkoholu i oprószyć mąką.
Krok 5 - Keks bakaliowy foto
6
Bakalie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w temp 170stopni.
Krok 6 - Keks bakaliowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 12.01.2016 18:19
super wypiek
Renata9 12.01.2016 17:12
Bardzo smaczny keks :-)
ania2610 12.01.2016 16:26
wspaniale wygląda ten keks
Wiesława1 12.01.2016 16:24
hmmm pyszniutki
Zdzisław 12.01.2016 14:22
lubię dobre ciasta
Habibi 12.01.2016 14:08
Bardzo lubię keks :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak