Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bazylia świeża 1 krzaczek
pestki dyni 2 łyżki
oliwa 3-4 łyżki
czosnek 1 duży ząbek
sok z cytryny kilka kropel
parmezan starty 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Porada

Przygotowuję z pestek dyni, bo wolę taką wersję. Ale można zrobić tradycyjnie - z orzeszkami pinii.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni

Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i prażymy pestki dyni (trzeba cały czas mieszać i pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera. Po zmiksowaniu dokładamy parmezan i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę oliwy z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 09.01.2016 19:12
super takie rzeczy to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak