Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy jak z cukierni Sowy
Do białek dodać sól, ubić na sztywna. Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce. Na koniec dodać sok z cytryny- wymieszać.
Pianę podzielić na pół. Rozlożyć równomiernie na okręgach, wyrownać.
Wstawić do piekarnika -180 Stopni' po 5 min zmniejszyć temp. do 140. Piec 90 min. Blaty powinne być suche, mogą lekko popękać.
Uchylić drzwi piekarnika i wystudzić.
Serek mascarpone wymieszać dokladnie z masa kajmakową.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder.
Macarpone i kremowkę połączyć razem- zmiksować krótko.
Dodać pokrojone drobno orzechy i daktyle.
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze, przełożyć kremem. Przykryć drugim blatem.
Posypać kakao i cukrem pudrem. Udekorować orzechami.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!