Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lussekatter- Oczy św. Łucji

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g
mleko 300 ml
masło 200 g
drożdże 50 g
jajko 2
cukier 150 g
Szafran nitki Prymat szczypta
rodzynki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Lussekatter- Oczy św. Łucji

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S
Krok 1 - Lussekatter- Oczy św. Łucji foto
2
W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans aby jeszcze wyrosły i piec w 200*C około 15 minut.
Krok 2 - Lussekatter- Oczy św. Łucji foto
3
Podawać z mlekiem lub kubkiem kakao.
Krok 3 - Lussekatter- Oczy św. Łucji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 04.01.2016 14:37
Fajne na śniadanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak