Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krakersy cebulowe z serkiem topionym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 200 g
smalec 50 g
serek topiony 100 g
Cebula suszona Prymat 1 łyżka
sól do smaku
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
mąka tortowa 300 g
Soda oczyszczona Prymat 2/3 łyżeczki

Porada

Do krakersów użyłam serka topionego o smaku cheddara, ale równie dobry będzie złoty ementaler, tylżycki czy szczypiorkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Krakersy cebulowe z serkiem topionym

Kroki postępowania

1
Mąki połączyć z solą, sodą oraz suszoną cebulą. Zimne masło i smalec utrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do mąki. Dodać serek topiony i wszystko razem przesiekać i zagnieść.
Krok 1 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
2
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
3
Ciasto rozwałkować na 4-5 mm podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 3 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
4
Dowolną foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
5
Piec 15-17 minut (do ładnego zrumienienia) w temp. 170-175*C z termoobiegiem.
Krok 5 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
6
Ostudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Krok 6 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.01.2016 15:35
@ SZANOWNY D O N O D I C I E L U z godz. 06:18, spać nie możesz czy wstajesz do szkoły/pracy i przez to masz zły dzień? - cytat z regulaminu: " Pod pojęciem „Zdjęcia w przepisach krok po kroku” rozumiemy wszystkie zdjęcia, które zostały dodane do przepisów oznaczonych kategorią „krok po kroku”. Zdjęcia w przepisach krok po kroku są rozumiane jako zdjęcia obrazujące poszczególne, następujące po sobie etapy prowadzące do zrealizowania Przepisu oraz zdjęcie efektu końcowego." ... poza tym za zdjęcia z galerii i tak punktów nie dostałam, więc może najpierw przeczytaj regulamin ZE ZROZUMIENIEM, bo najwyraźniej masz z tym kłopot!
Habibi 04.01.2016 15:33
04.01.2016, 06:18 Powiadomienie o zgłoszeniu nadużycia ...
agaK. 04.01.2016 11:17
Pięknie wyszły, smaczek mam na nie:)
myszka6 04.01.2016 10:07
Bardzo fajny przepis .
msmariusz 04.01.2016 09:54
idealne do pochrupania
pestka 04.01.2016 09:49
wyglądają bardzo smakowicie
IZABELA29 04.01.2016 07:53
Super moje dzieciaki byłyby zachwycone
Poison1988 04.01.2016 07:53
wyglądają świetnie! :)
olkaaa 04.01.2016 07:43
bardzo fajne
Maridka19 04.01.2016 06:18
Super te krakersy
Barbara13 04.01.2016 00:25
przydatny przepisik
Franciszek 04.01.2016 00:16
dobry przepis
Róża1 04.01.2016 00:10
wspaniały przepis , też jeszcze nigdy swojskich nie jadłam :-)
Habibi 04.01.2016 00:07
a ja często piekę domowe w różnych smakach :)
mysza620 03.01.2016 23:28
uwielbiam krakersy, ale zawsze jadłam tylko kupione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak