Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z mąki gryczanej z serem i dżemem z pigwy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka -mąka gryczana
mąka kukurydziana 2 łyżki
mleko 2 szklanki
woda 0,5 szklanki
jajko 1 szt
sól do smaku
ser biały 300 g
śmietana 1-2 łyżki
dżem owocowy dżem z pigwy
cukier 1-2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z mąki gryczanej z serem i dżemem z pigwy

Do miski wsypać mąkę gryczaną , dodać jajko, mleko, wodę, mąkę kukurydzianą i sól. Wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na ok. 20 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem przed każdym naleśnikiem. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony. Z każdym nabieraniem ciasta należy je wcześniej przemieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać trochę wody lub mleka.
Ser rozkruszyć widelcem, dodać do niego śmietanę i cukier. Wymieszać na gładką masę. Na każdy naleśnik wyłożyć masę serową i złożyć go w „kopertę”. Można go dodatkowo smażyć z obu stron po 1 minucie . Podawać z dżemem z pigwy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2016 01:48
Na pewno dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak