Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 30 dkg
masło 10 dkg
cukier puder 10 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

masa serowa

ser biały 1 kg
cukier 1 szkl
olej 1/2 szkl
mleko 3 szkl
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
budyń śmietankowy 1 opak
aromat cytrynowy do smaku

rosa

białko 5 szt
cukier puder 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą

Ciasto:
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać pozostałe składniki , wyrobić rękami. Rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wcześniej wysmarowanej margaryną. Podpiec na złoty kolor ok. 10-12 min w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
Zmielić ser biały, dodać do niego cukier, żółtka i jajka, ucierać. Następnie dodajemy mleko, olej, budyń i aromat cytrynowy, miksujemy.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut.
Rosa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy na sernik, ponownie wkładamy do piekarnika temperatura 160 stopni na ok. 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.01.2016 11:51
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak