Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

spaghetti ze ślimakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
papryka czerwona 0,5 szt
cebula 1 duża
ślimaki 30-40 sztuk
mięso mielone 250 g
por (biała część) 1
seler 1/4 małego
pietruszka 1 mała
natka pietruszki
ser żółty do posypania
koncentrat pomidorowy 1 mały
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2-3 ząbki
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti ze ślimakami

ślimaki zasypujemy solą, myjemy, wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 10 minut, wyciągamy, gdy przestygną wyjmujemy ze skorupek. Odcinamy nogę od części która znajduje się w muszelce-tą wyrzucamy. nóżki wrzucamy do wrzątku, dodajemy sól. Selera i pietruszkę obieramy i tarkujemy, wrzucamy do ślimaków. Selera kroimy na drobno i również wrzucamy. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Ślimaki gotujemy około godzinę, dodajemy do nich przesmażone mięso, pomidory bez skórek, koncentrat i posiekany czosnek, dusimy jeszcze z 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Ser żółty tarkujemy, natkę pietruszki siekamy.
Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy serem i pietruszką, Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 02.01.2016 22:09
na pewno super
paula99926 02.01.2016 14:37
mając własną hodowlę nie widzę innej opcji jak próbowanie dań ze ślimakami w roli głównej ;) ps. Nam osobiście smakują :)
bietka 02.01.2016 14:16
nigdy nie jadłam ślimaków i patrząc na to danie to nie wiem czy bym się zdecydowała je spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak