Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron zapiekany ze szpinakiem i boczniakami

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne lub świderki 300 g
boczniaki 200 g
szpinak świeży 500 g
czerwone cebule 2 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
masło 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
śmietana 30% 100 ml
ser żółty 100 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól ziołowa jodowana Prymat
pomidory suszone Smak 6 szt.
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat 3 łyżki
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany ze szpinakiem i boczniakami

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać umyty szpinak oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju boczniaki i doprawić solą, dodać do szpinaku i wymieszać. Śmietanę połączyć z serem (niewielką ilość sera odłożyć do posypania), doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą ziołową i białym pieprzem. W dużym naczyniu połączyć makaron z przygotowanymi składnikami, wlać śmietanę z serem i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.09.2017 09:08
Bardzo smaczne i kuszące danie;)
bietka 26.09.2017 20:25
wygląda bardzo apetycznie :)
Agnieszka-87-25 13.05.2017 07:25
danie tak szykownie podane ze nia da się odmówic zeby takiego nie zjeść
dominique 08.02.2017 14:17
Muszę wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak