Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany ze szpinakiem i boczniakami
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać umyty szpinak oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju boczniaki i doprawić solą, dodać do szpinaku i wymieszać. Śmietanę połączyć z serem (niewielką ilość sera odłożyć do posypania), doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą ziołową i białym pieprzem. W dużym naczyniu połączyć makaron z przygotowanymi składnikami, wlać śmietanę z serem i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.