Kotleciki szpinakowe w białym sosie

Kotleciki szpinakowe w białym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    250 g
  • szpinak mrożony

    250 g
  • mąka

    2 szklanki+3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana

    200 ml
  • bulion

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa cała

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i mielimy.
Szpinak powinien być taki w kawałkach,a nie rozdrobniony na miazgę. Po odmrozeniu i odsączeniu łączymy go z ziemniakami, dodajemy mąke i jajko, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy i z gotowej masy formujemy kotleciki, które po spłaszczeniu nożem smażymy na oleju.
Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy mąkę i wlewamy stopniowo bulion- dokłądnie mieszamy likwidując grudki, na koniec dodajemy śmietanę i mieszając przyprawiamy pieprzem i świezo startą gałką muszkatołową.
Kotleciki szpinakowe kroimy na paski i wkładamy do sosu.
Wszytsko razem dusimy pod przykryciem ok 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

25.11.2012 10:05
rewelacyjny pomysł na obiad!!!;]

ewaa

09.02.2012 18:54
pyszne

IlonaAlbertos

09.12.2011 21:04
Takich kotlecików jeszcze nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat