Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78

Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    500 g
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

  • czosnek staropolski Prymat

  • tymianek

  • rozmaryn

  • ciasto francuskie

    1 płat
  • musztarda sarepska

  • boczek wędzony

    10 plastrów
  • borówki

    8-10 sztuk
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
Borowiki kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i doprawiamy czosnkiem staropolskim, rozmarynem i tymiankiem.
Krok 2 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
Kroimy polędwicę na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i smarujemy miękkim masłem. Wkładamy na chwilę do lodówki. Podsmażone grzyby przekładamy na deskę i po wystudzeniu siekamy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
Mięso po wyjęciu z lodówki smarujemy jeszcze musztardą. Na każdy kawałek będzie potrzebna 1 mała łyżeczka. Na folii do żywności układamy 5 plasterków boczku, na boczek kładziemy farsz grzybowy, na to jeden kawałek polędwicy i zawijamy, pomagając sobie folią. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa.
Krok 5 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na dwa kawałki. Na kawałkach ciasta kładziemy porcje mięsa zawinięte w boczek (bez folii). Porcje mięsa zawijamy ciastem i szczelnie zaklejamy.
Krok 6 - Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
Tak przygotowane kawałki mięsa przekładamy na blachę. Oddzielamy białko od żółtka i rozkłóconym żółtkiem smarujemy ciasto. Wstawiamy mięso na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

08.02.2016 17:54
Na sam widok leci mi ślinka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat