Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Farsz

mięso mielone 50 dag
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Ciasto

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
ziemniaki 1/2 kg
masło 1 łyżka
jajko 1
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka czerwona

Dodatkowo

cebula 1
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Ciasto:
1. Ziemniaki gotujemy, dodajemy 1 łyżkę masła – studzimy
2. Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na chwilę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
3. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, lekko solimy i wyrabiamy ciasto.

Farsz:
4. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do niej ugotowane i przekręcone przez maszynkę mięso i podsmażamy co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygnie wbijamy jajko, i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Pyzy: Odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy. Kładziemy na środek farsz mięsny i formujemy rękoma kulkę.
Pyzy gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Pyzy z mięsem najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 16.12.2015 23:16
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak