Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem
1. Ziemniaki gotujemy, dodajemy 1 łyżkę masła – studzimy
2. Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na chwilę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
3. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, lekko solimy i wyrabiamy ciasto.
Farsz:
4. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do niej ugotowane i przekręcone przez maszynkę mięso i podsmażamy co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygnie wbijamy jajko, i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Pyzy: Odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy. Kładziemy na środek farsz mięsny i formujemy rękoma kulkę.
Pyzy gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Pyzy z mięsem najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.