Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowy
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Pieczemy kolejne ciasto.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy często mieszając aż chałwa się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.
Gotowym kremem przekładamy blaty, boki i wierzch ciasta. Po wierzchu posypujemy kuleczkami zbożowymi w czekoladzie i dekorujemy tort upieczonymi pierniczkami.
Tort chałwowy chłodzimy przez kilka godzin!