Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka sojowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

soja 350 gram
marchew 2 sztuki
seler 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
orzechy włoskie 5 dag
jajko 5 sztuk
bulion 0,5 szklanki
boczek wędzony 200 gram
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej

POLEWA MAJONEZOWA

majonez 3 łyżki
woda 1/5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/3 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do dekoracji

DODATKOWO

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Porada

Choć nie ma w nim mięsa, może konkurować z mięsnymi pasztetami!

Przepis i sposób przygotowania na: Babka sojowa

Kroki postępowania

1
Nasiona soi namaczamy na noc.
Krok 1 - Babka sojowa foto
2
Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączamy z wody.
Krok 2 - Babka sojowa foto
3
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew i seler. Całość podlewamy bulionem i dusimy by warzywa stały się półmiękkie.
Krok 3 - Babka sojowa foto
4
Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na innej patelni. Orzechy drobno siekamy.
Krok 4 - Babka sojowa foto
5
Ugotowaną soję przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej 3 jajka i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania masę sojową doprawiamy do smaku. Dodajemy pozostałe jajka, miksujemy dalej. Następnie do masy dodajemy przygotowane warzywa, pokrojone orzechy oraz przytopiony boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 5 - Babka sojowa foto
6
Całość bardzo krótko miksujemy, tylko do momentu jak składniki się połączą. Dzięki temu po rozkrojeniu w babce będą widoczne kawałki warzyw i boczek.
Gotową masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy bułką tartą. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C.
Upieczoną studzimy.
Przestudzoną dekorujemy majonezową polewą.
POLEWA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Do garnka przekładamy majonez i podgrzewamy. Do podgrzanego wlewamy żelatynę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z ognia. Gdy polewa zaczyna tężeć wylewamy ją na babkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zastygnięcia majonezu.

Zamiast miksować soję można zmielić ją w maszynce do mięsa.
Krok 6 - Babka sojowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 07.12.2015 15:46
Jaka zmyłka, myślałam, że to słodka babka :)
gusia1000 06.12.2015 16:01
Już myślisz o Wielkanocy ?
IKrakowianka 06.12.2015 13:46
świetny pomysł!
marenka 06.12.2015 13:32
fajny przepis ;-)
mirosława4 06.12.2015 13:18
ciekawa ta babeczka
Futka 06.12.2015 10:48
Śliczna i smakowita babeczka :)
atort111
atort111 06.12.2015 10:17
bardzo smakowita
bertpvd 06.12.2015 09:54
piękna prezentacja !
slodkieniebo 06.12.2015 09:27
Robiłam ciastka z ciecierzycy, upiekę i babkę !! :)
Maridka19 06.12.2015 07:57
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak