Babka sojowa

Babka sojowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • soja

    350 gram
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    5 dag
  • jajka

    5 sztuk
  • bulion

    0,5 szklanki
  • boczek wędzony

    200 gram
  • pieprz czarny mielony

  • papryka ostra mielona

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • olej

POLEWA MAJONEZOWA

  • majonez

    3 łyżki
  • woda

    1/5 szklanki
  • żelatyna

    1/3 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do dekoracji

DODATKOWO

  • tłuszcz do formy

  • bułka tarta

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka sojowa
Nasiona soi namaczamy na noc.
Krok 2 - Babka sojowa
Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączamy z wody.
Krok 3 - Babka sojowa
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew i seler. Całość podlewamy bulionem i dusimy by warzywa stały się półmiękkie.
Krok 4 - Babka sojowa
Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na innej patelni. Orzechy drobno siekamy.
Krok 5 - Babka sojowa
Ugotowaną soję przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej 3 jajka i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania masę sojową doprawiamy do smaku. Dodajemy pozostałe jajka, miksujemy dalej. Następnie do masy dodajemy przygotowane warzywa, pokrojone orzechy oraz przytopiony boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 6 - Babka sojowa
Całość bardzo krótko miksujemy, tylko do momentu jak składniki się połączą. Dzięki temu po rozkrojeniu w babce będą widoczne kawałki warzyw i boczek.
Gotową masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy bułką tartą. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C.
Upieczoną studzimy.
Przestudzoną dekorujemy majonezową polewą.
POLEWA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Do garnka przekładamy majonez i podgrzewamy. Do podgrzanego wlewamy żelatynę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z ognia. Gdy polewa zaczyna tężeć wylewamy ją na babkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zastygnięcia majonezu.

Zamiast miksować soję można zmielić ją w maszynce do mięsa.
Jadwiga/Jaga85
Choć nie ma w nim mięsa, może konkurować z mięsnymi pasztetami!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

07.12.2015 15:46
Jaka zmyłka, myślałam, że to słodka babka :)

gusia1000

06.12.2015 16:01
Już myślisz o Wielkanocy ?

IKrakowianka

06.12.2015 13:46
świetny pomysł!

marenka

06.12.2015 13:32
fajny przepis ;-)

mirosława4

06.12.2015 13:18
ciekawa ta babeczka

Futka

06.12.2015 10:48
Śliczna i smakowita babeczka :)

atort111

06.12.2015 10:17
bardzo smakowita

bertpvd

06.12.2015 09:54
piękna prezentacja !

slodkieniebo

06.12.2015 09:27
Robiłam ciastka z ciecierzycy, upiekę i babkę !! :)

Maridka19

06.12.2015 07:57
Ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat