Kanapka gruzińska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

W tej kanapce jest zamkniętych jak najwięcej gruzińskich przysmaków - pasta z orzechów włoskich, bakłażan i ser, które połączone są z niesamowitymi dodatkami takimi jak soczyste pestki granatu i prażone orzechy włoskie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka pszenna

    2 kromki
  • smażony bakłażan

    3 plastry
  • mięta liście

  • jajko

    1 sztuka
  • ser żółty

    3 plastry
  • nasiona granatu

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie prażone

    kilka sztuk

Pasta z orzechów włoskich:

  • orzechy włoskie

    10 sztuk
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • majonez

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • woda

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie do momentu aż uzyskają złoty kolor i skórka zacznie odchodzić (wyjmij kilka sztuk orzechów, które wykorzystasz do dekoracji) pozostałe orzechy zalej wodą i gotuj ok. 5 minut, kiedy skórka od nich odejdzie, odcedź orzechy i włóż do blendera, dodaj majonez oraz oliwę, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i zblenduj na gładką masę.

Bakłażany pokrój w cienkie plastry i lekko oprósz sola, dzięki temu pozbędziesz się gorzkich olejków eterycznych zawartych w środku bakłażana, kiedy warzywo puści wodę, dokładne je osusz za pomocą ręcznika papierowego i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do momentu aż bakłażan będzie złocisty w każdej strony.

Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz, na osobnej patelni podsmaż jajko i przejdź do składania kanapki.

Podpieczone białe pieczywo wysmaruj przygotowana wcześniej pasta z orzechów, ułóż podsmażone bakłażany, pestki granatu, świeżą miętę oraz plasterki żółtego sera, górę kanapki posmaruj delikatną musztardą kremską o wysublimowanym smaku i przykryj kanapkę.

Ja rozpoczynam jedzenie kanapki od odrywania kawałków pieczywa, które następnie maczam w kremowym żółtku.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat