Kanapka gruzińska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

W tej kanapce jest zamkniętych jak najwięcej gruzińskich przysmaków - pasta z orzechów włoskich, bakłażan i ser, które połączone są z niesamowitymi dodatkami takimi jak soczyste pestki granatu i prażone orzechy włoskie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka pszenna

    2 kromki
  • smażony bakłażan

    3 plastry
  • mięta liście

  • jajko

    1 sztuka
  • ser żółty

    3 plastry
  • nasiona granatu

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie prażone

    kilka sztuk

Pasta z orzechów włoskich:

  • orzechy włoskie

    10 sztuk
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • majonez

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • woda

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie do momentu aż uzyskają złoty kolor i skórka zacznie odchodzić (wyjmij kilka sztuk orzechów, które wykorzystasz do dekoracji) pozostałe orzechy zalej wodą i gotuj ok. 5 minut, kiedy skórka od nich odejdzie, odcedź orzechy i włóż do blendera, dodaj majonez oraz oliwę, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i zblenduj na gładką masę.

Bakłażany pokrój w cienkie plastry i lekko oprósz sola, dzięki temu pozbędziesz się gorzkich olejków eterycznych zawartych w środku bakłażana, kiedy warzywo puści wodę, dokładne je osusz za pomocą ręcznika papierowego i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do momentu aż bakłażan będzie złocisty w każdej strony.

Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz, na osobnej patelni podsmaż jajko i przejdź do składania kanapki.

Podpieczone białe pieczywo wysmaruj przygotowana wcześniej pasta z orzechów, ułóż podsmażone bakłażany, pestki granatu, świeżą miętę oraz plasterki żółtego sera, górę kanapki posmaruj delikatną musztardą kremską o wysublimowanym smaku i przykryj kanapkę.

Ja rozpoczynam jedzenie kanapki od odrywania kawałków pieczywa, które następnie maczam w kremowym żółtku.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat