Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z wołowiną i boczkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 700 g
śmietana 18 proc 4 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
gorąca woda 1 szklanka

Farsz

wołowina 500 g
boczek surowy 500 g
cebule 2 sztuki
natka pietruszki 1/2 posiekanego pęczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
masło 2 łyżki

Dodatkowo

cebula podsmażona
masło
olej roślinny

Porada

Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wołowiną i boczkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Krok 1 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
2
Farsz:Z boczku usuwamy skórę.
Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
Krok 2 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
3
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 3 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
4
Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
Krok 4 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
5
Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia.
Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
Krok 5 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
6
Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.Mieszamy.
Krok 6 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
7
Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
Krok 7 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
8
Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Krok 8 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
9
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem.
Krok 9 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.12.2015 15:06
Takich pierogów nie jadłam, a z chęcią bym spróbowała :)
berys18 04.12.2015 11:23
świetne pierogi, takie lubię
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:08
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
wwwiolka 03.12.2015 21:50
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 03.12.2015 21:48
uwielbiam takie pierogi
halina17 03.12.2015 21:35
Smaczne pierogi.
norweska20 03.12.2015 21:34
chętnie bym zjadła
Madzai 03.12.2015 19:59
Uwielbiam :)
Ola1984 03.12.2015 19:39
Pierogi na bogato :)
2milutka 03.12.2015 19:17
robiłam raz z wołowiną tyle ze dodawałam wino :)
Bernadeta1 03.12.2015 19:02
bardzo lubię pierogi z mięsem, Twoje na pewno smaczne
agnieszka214 03.12.2015 17:41
Pyszne pierozki
Ania321 03.12.2015 16:45
takich jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
joannaa24 03.12.2015 16:37
Super pierożki
Łukasz15 03.12.2015 16:22
Bardzo dobre
Ewelina1991 03.12.2015 15:44
z takim farszem jeszcze nie jadłam
MAR3STA 03.12.2015 14:06
pożywne pierożki
Gracer 03.12.2015 13:51
fajne pierogi
Wafelek2601 03.12.2015 13:48
Bardzo lubię takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak