Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni Tomka Jakubiaka
Na patelni rozpuść masło i wrzuć obraną z flaka Kaszankę JBB. Mocno rozdrobnij podczas smażenia, aby powstała jednolita masa. Dodaj teraz drobno posiekaną śliwkę, majeranek, dużo pieprzu i wino. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.
Ciasto:
Do mąki wbij jajko i powoli dodawaj wody, aby się nie zaparzyło. Dopraw solą.
Ciasto podziel i dokładnie rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż łyżkę kaszanki.Gotuj partiami lub piecz w temp. 200°C, aż się zrumienią.
W rondelku rozpuść smalec z masłem, posiekaną w piórka cebulkę i duś chwilę na małym ogniu. Dynię pokrój w drobną kostkę i wrzuć pod koniec smażenia do cebuli wraz z majerankiem i solą. Gotowe pierogi polej cebulą z dynią.